marți, 29 octombrie 2013

Articol "Handmade: tendinta, hobby sau meserie?"

Handmade: tendinta, hobby sau meserie?

    Fenomenul handmade a aparut ca raspuns la conditiile unei societati transformate intr-o masa de fiinte agitate, conduse de reguli impuse, preocupata de bani si etalarea bogatiei, traind in cuburi de beton, impodobite cu cate un ghiveci de plastic cu o floare sau un copacel de un anumit fel, de o anumita culoare, de o anumita inaltime si care trebuie sa traiasca un anumit timp, posibil de multe ori sa fie chiar din plastic.Cand toti trebuie sa gandim la fel, sa traim la fel, in masa de capete ce merg dimineata la servici sau vin de la servici seara, apare dintr-o data iubitoarea de handmade.

Ce este handmade-ul? 

    Handmade este arta lucrului de mana, facut dupa traditie si adaptat nevoilor actuale.Obiectele handmade sunt obiecte cu suflet, facute cu drag, fiecare cu o poveste care ti-o poate spune creatorul oricand. Sunt simple, ieftine, comode, cu personalitate, individualizand persoana ce le poarta.
Iubitoarea de handmade este o fiinta cu aer boem, linistit, senzatie creeata de haina tricotata dupa modelul dat cu drag de bunica; cu o bascuta facuta dupa una gasita in dulapul mamei; cu o geanta croita acasa, copilareste; cu un sirag de margele din sticla sau lemn sau din pasla sau din clapele unei tastaturi si care sigur nu-l vei vedea intr-un magazin de bijuterii turcesti sau italiene.



Unde isi face simtita prezenta fenomenul handmade?

    Acolo unde s-au impus niste modele care trebuie urmate ca sa fi in rand cu lumea si care au ingradit imaginatia, ca un lucru firesc, necautat, s-a nascut spiritul handmade, spirit neingradit, care scoate in evidenta personalitatea proprie a fiecarui iubitor de handmade.
 Unde este prezent? In creatia vestimentara, in creatia de incaltaminte, in creatia de accesorii vestimentare inclusiv  bijuterii, in creatia de decoratiuni interioare.
    Doriti obiecte handmade? Daca vreti sa cumparati un obiect handmade nu va ramane decat sa urmariti organizarea de targuri de handmade care au loc cu ocazia unor sarbatori, evenimente (de exemplu in preajma Zilei Indragostitilor, 1 Martie, 8 Martie, Sfintele Pasti, Sfanta Marie, Craciun, Anul Nou) sau la schimbarea anotimpurilor: targuri de primavara, vara, toamna, iarna.
    Daca nu va intereseaza targurile puteti incerca sa vizitati magazinele ce vand handmade. De exemplu, in Bucuresti exista magazinul ARTIZART langa Teatrul Bulandra, Atelierul Interesart pe Stirbei Voda, Clandestino pe Bd. Carol, Diades in Cetatea Sticlarilor.
    Doriti sa le admirati? Vizitati expozitii in libraria Carturesti, Palatul Sutu, in cafenele si baruri (Green Hours, La Scena, Fabrica Maya)
 Daca nu vreti sa iesiti din casa, le puteti vedea pe site-uri de specialitate:
www.breslo.ro - Breslo: Comunitatea artizanilor handmade din Romania
www.ilovehandmade.ro - Locul de intalnire al iubitorilor de handmade
www.facutdemana.com - Handmade romanesc, revista online.

Handmade - o tendinta?

Conform Dex online, tendinta este o dispozitie fireasca pentru ceva, inclinare, nazuinta, pornire, actiune constienta spre un scop determinat, directie; evolutie a cuiva intr-un anumit sens.
Pe marile podiumuri ale modei vedem zilnic de la hainele elegante, clasice, fine si scumpe ale designerilor arhi-cunoscuti in toata lumea, la haine ciudate, nonconformiste, care te socheaza uneori.
Dar in ultimul timp, ca raspuns la aceste stiluri au aparut trendurile Natura Spirit, Back to Nature in care creatiile handmade sunt prezente: flori ornamentale din matase, voal, tesaturi imprimate cu motive din natura, elemente ECO precum scortisoara, frunze, cristale, toate in culori naturale, pastelate: roz, verde, lila, somon, tonuri de pamant. Alaturi de acestea, trend-ul Aqua Nature cuprinde elemente precum: cochilii, scoici, perle, ceramica pictata.
In creatiile Couture ale lui Jean Paul Gaultier este transpusa natura in tesaturi luxuriante, in palarii cu flori, aplicatii cu flori, broderii bogate, intr-un mod non-conformist, artistic, transpunand o idee intr-un concept.

Handmade - un hobby?

Conform Dex online, definitia englezismului hobby este: ocupatie favorita a cuiva in afara profesiunii.Oricare, care are cat de cat indemnanare la lucrul de mana - ca este crosetat, tricotat, tesut, margeluit sau traforaj - si are curaj sa inceapa sa lucreze ceva, isi da seama ca poate face ceva frumos.
Acest lucru ne incanta, ne da aripi sa mai incercam si altceva chiar daca majoritatea timpului este ocupat cu profesiunea de baza. Dar bucuria de a face ceea ce ne place, care iese si frumos, ne face sa insistam, sa ne incercam puterile si cu alte obiecte mai sofisticate, mai studiate, cu un plus de personalitate si atractie. Esti bucuros cand daruiesti ceva facut de tine cu drag si esti si fericit daca acest obiect este si admirat.
Dar, in momentul in care un prieten vede obiectul, ii place, il doreste si este gata sa plateasca destui bani pentru asa ceva, apare ideea ca dintr-un hobby, o distractie, handmade-ul poate sa se transforme intr-o oportunitate de afaceri. Daca o asemenea intamplare se repeta de cateva ori si se mareste suma de bani adunata, incepi sa te intrebi daca este rentabil sau nu sa renunti la o slujba mai prost platita si sa transforimi hobby-ul in meserie.
Conform Dex online, meseria este o profesiune sau indeletnicire bazata pe un complex de cunostinte obtinute prin scolarizare si prin practica, care permite celui care le poseda sa execute anumite operatii de transformare si de prelucrare a obiectelor muncii sau sa presteze anumite servicii.


Deci, in concluzie, pot spune ca, printr-o evolutie fireasca, handmade-ul poate evolua din tendinta spre hobby si, prin perseverenta si dragoste, se poate practica ca meserie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu