miercuri, 30 octombrie 2013

Articol - Indie, stil de viata si cultura undergraund

                 Indie, stil de viata si cultura undergraund

  Intr-un articol precedent am vorbit despre curentul handmade, definindu-l, exemplificand. Voi continua vorbind despre un curent underground, in sensul ca este cunoscut foarte putin, de fapt cunoscut cu adevarat de fani, curentul indie(indie este o prescurtare a cuvantului independent).

   Curentul indie nu a aparut recent, exista inca inainte de 1960, dar a fost facut cunoscut in anii 1960, in timpul evenimentelor hippy, rock-ului, pop-ului, in timpul dominatiei Rolling Stones, de catre Lou Reed, cu Velvet Underground.
Totul a pornit de la un stil muzical care a aparut  din dorinta de a se opune unor stiluri comerciale, apoi a aparut vestimentatia indie, filmele indie, animatia indie, filme indie arhitectura indie.

   Ce inseamna sa fii indie?
Ca sa fii indie trebuie sa fii imbracat indie, sa ai machiaj indie, sa asculti muzica indie si sa ai atitudine indie; toate acestea impreuna alcatuiesc stilul de viata indie.
  
   Cum se imbraca indie?


Daca vrei sa fii indie trebuie sa scoti din garderoba ta tot ce inseamna de marca, tot ce este inscriptionat cu marca mare, sclipitoare si te face sa pari o reclama umblatoare, sa eviti sa facicumparaturi de la marile magazine cu nume cu rezonanta. Iesi la cumparaturi la un magazin local, alegi piese ce par ca stau acolo de ani si ani(pulovere crosetate de mana, jambiere crosetate si in culori vii, bascute, pantaloni scurti cu talie inalta) si combina-le cu blugi skinny gri sau mustar sau olive, cu colanti, adidasi, pantofi foarte comozi.
Hainele sa fie purtate "in straturi", adica pe mai multe nivele suprapuse, la care se potrivesc ochelari de soare in stil pilot, multe bratari colorate, perle, cercei cu infatisare copilareasca, randuri de dantele colorate, flori in par.
Creatorii indie se conduc dupa ideea:"Purtati ceea ce nimeni altcineva nu poarta"P.Clemens, sunt independenti, de multe ori niste anonimi, nu lucreaza sub o marca cunoscuta, nu produc in masa, isi croiesc singuri hainele, folosindu-si imaginatia.Puteti urmari creatiile unor designeri ca Marina Rahlin, Patrick Clemens, Michaela Oehrlein, Itat Mintz, Dominic Louis, Christa Taylor


La asemenea vestimentatie parul trebuie sa fie natural, neindreptat, nepieptanat dar nu latos si murdar, de obicei foarte lung sau foarte scurt, blond nisipiu sau maro roscat, cu accesorii din panglici sau bijuterii in nuante inchise sau de pamant, cu esarfe legate la spate, ce lasa libere cateva suvite de par impletite.
Machiajul trebuie sa fie luminos, cu cat mai putin fond de ten care sa fie neutru, cu fard de ochi maroniu, cu dermatograf, cu ruj rosu, gene rimelate.

   Ce asculta fanul indie?
Fanul indie asculta bineinteles, muzica indie, mai bine zis indie rock, pop, dance, punk si trupe ca de exemplu binecunoscuta Nirvana, Arcade Fire, Velvet Undergraund, Vampire Weekend

Sunetul in muzica indie este unic, proaspat, cu accente consacrate imbinate cu artificii proprii fiecarui artist ceea ce ii aduce individualizare. Cantaretul indie foloseste o chitara ieftina, inregistrarile le face in studioul propriu, de multe ori improvizat in apartament,dar nu le vinde si de aceea artistii indie raman in underground, adresandu-se strict fanilor. Este"cool" sa asculti muzica indie pentru putini o cunosc, putini o asculta, putini o inteleg si-ti da o aura de "ciudat".Este cunoscut faptul ca marile companii discografice au adoptat muzica indie abia prin anii 1990; este cunoscut cazul formatiei Nirvana,care a devenit foarte populara iesind astfel din zona undergraund si intrand in zona mainstream, comerciala. Un alt exemplu renumit este cel al lui Quentin Tarantino, in cinematografie.

   Atitudinea indie
Toate aceste manifestari nu au valoare fara atitudinea indie.
Ca sa fii indie trebuie sa fii tu insuti, sa te iubesti asa cum esti, sa fii fericit asa cum esti, sa nu-ti fie frica sa-ti spui cu voce tare parerile, sa-ti aperi cu curaj ideile si convingerile.
Nu fi prea sigur, dar nici nesigur, sa fii linistit, preocupat de treburile tale sau munca ta, fara sa cauti neaparat socialul, dar nici sa te separi si sa fii nefericit ca cei emo.

Fanii indie aleg mersul pe o bicicleta normala daca se poate veche, pentru conservarea energiei; intotdeauna au o geanta sau un rucsac in spate, in care ai putea gasi niste casti mari , un roman clasic, ceva instrumente de scris, un aparat de fotografiat (posibil din cel vechi, clasic ce face poze alb-negru).
Pe tanarul indie il poti intalni facand poze sau o pictura abstracta ori cantand la un instrument ciudat sau studiind la o masuta de cafenea.
Tanarul indie iubeste distractia, danseaza vesel, stralucitor, nu sta mahnit; este cu picioarele pe pamant, este intelept, filozof ceea ce ii aduce recunoasterea celor din jur.

    Cultura indie

Cultura indie este greu de definit pentru ca nu se poate cataloga; nu este cuprinsa intre niste tipare impuse, promoveaza personalul, autenticitatea, ineditul, calitatea, creativitatea, diferenta.

Cultura indie s-a manifestat prin anii 1970-1980, pentru prima data in cinematografie, apoi in muzica, in literatura, in animatie, in moda.
Un rol important pentru cultura indie l-a avut internetul; pe internet sunt postate site-uri indie precum Devian Art, iTunes, MySpace; site-uri de genul poezie.ro,agonie.ro, proza.ro promoveaza literatura indie, pe care o poate scrie oricine,nimeni nu este atacat de critici specializati si de multe ori nu au un public elitist.
In film, case de productie mici, independente, din toata lumea, se unesc in coproductii, facand concurenta serioasa marilor producatori de film.
In animatie, la fel ca in cinematografia, mici producatori se asociaza si produc filme de animatie cu bugete mici, dar in stare sa tina piept filmelor de animatie create de Disney sau alti uriasi. Un caz special este cel al animatiei manga- in cinematografele europene sau americane ruleaza cate 2-3 filme manga pe an, sunt foarte cautate de public, dar se lovesc si ei de aceleasi greutati ca si ceilalti producatori independenti.

  Gruparea Indymedia
In 1999 si-a facut simtita prezenta o grupare noua,Indymedia, care a manifestat la Seattle impotriva globalizarii. Din acel moment aceasta organizatie si-a marit din ce in ce numarul de membrii, acestia fiind din toata lumea. Este formata din organizatii independente locale, unite intre ele numai prin principii si obiective, fiecare dintre ele avand dreptul la pareri proprii. Organizatiile au site-uri proprii, deschise oricui, pe care apar articole-protest impotriva problemelor cu care se confrunta omenirea azi. Se sterg de pe site mesajele care nu legatura cu organizatiile si scopul lor.

 
  Indie in Romania
Stilul indie si-a facut simtita prezenta in Romania pe la sfarsitul anilor '90, cand au aparut trupe indie precum: AB4, Nitro, Omul cu sobolani, Balamuc, Aliaj, Kumm, Coma, Luna Amara, etc. dar greu poti distinge indie de mainstream, adica comercial.
In cinematografie nu se prea intalneste pentru este nevoie de finantare, ceea ce la noi nu prea se gaseste; in teatru si literatura este o oarecare inflorire datorita aparitiilor, Bagau, RealK sau piese de teatru puse in scena in cluburi, baruri, cu puternice mesaje sociale. 
Dragos Bucurenci a publicat initial RealK pe blog apoi a publicat-o in format fizic, iesind din zona undergraund. La fel au procedat artistii plastici Gili Mocanu si Roman Tolici.
In Romania nu este o traditie in muzica independenta; capata amploare abia spre sfarsitul anilor '90 si se cunosc trupe precum AB4, Nitro, Omul cu sobolani, Blazzaj, Coma, Luna amara, etc.

Organizatia Indymedia este prezenta si la noi in tara, dar nu se bucura de prea multa trecere,poate datorita rigurozitatii ei si seriozitatii cu care protesteaza, scrie petitii in privinta socialului. pe site-ul indymedia.org. nu prea exista articole, poate pentru ca tonul site-ului pare profetic, iar organizatia are o maniera de lucru cam rigida si da impresia de uniformizare. Dar fiecare din noi ar trebuie sa lase pasivitatea deoparte, ar trebuie sa participam la lupta impotriva distrugerii.
In Bucuresti era cunoscut intre fani locul numit Testpoint, amenajat in cladirea unei foste fabrici de ciorapi. Acum s-a renovat, a primit o infatisare mai urbana si un nume nou: Fabrica. Si-a pastrat profilul prietenos si muzica experimentala; sunt bineveniti chitaristi, rocheri electro, skateri hardcore sau electro pentru ca nu sunt impuse reguli stricte in privinta stilului de muzica. In aceasta locatie are loc singurul festival romanesc de muzica indie-Underlondon.

Cultura indie este o manifestare a idealismului si a atitudinii non-conformiste. Produsele ei sunt remarcate imediat, indiferent de promovare. Ele se fac remarcate prin simtul estetic si adaptarea la schimbare.

   

2 comentarii:

  1. Foarte interesant. Nu vrei sa pui un gadget ca sa se trimite un email cand postezi iar ceva? Nu am gasit asa ceva aici si nu ma descurc cu google+, fiindca nu am chef sa-mi bat capul cu astfel de chestii. Prefer sa fiu servita de serviciul de email de la yahoo. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Ma bucur ca ai gasit articolul interesant si iti multumesc pentru sugestie! Pentru a putea primi emailuri cu postarile mele noi acum gasesti sectiunea "Primeste pe email postarile noi" in stanga sub descriere. Multumesc si te mai astept pe la mine !

    RăspundețiȘtergere